×

Flytt&Städ med RUT avdrag

Flyttstädning med RUT-avdrag – vad är det som gäller?

RUT-avdraget gör det betydligt billigare att köpa in hushållsnära tjänster som flyttstädning, trädgårdsskötsel och barnpassning. En välkommen hjälp för många som kämpar med att få ihop vardagspusslet. Men hur fungerar det egentligen med RUT-avdraget? Vad är det som gäller och vilka villkor måste vara uppfyllda för att få RUT-avdrag vid köp av en professionell städtjänst som flyttstädning?

Låt oss kika på hur det fungerar.

RUT-avdraget gör det billigare att köpa hushållsnära tjänster

När RUT-avdraget kom år 2007 stod RUT för rengöring, underhåll och tvätt. Mycket har hänt under de nästan tjugo år som gått sedan avdraget infördes, men namnet ger likväl en hint om vad det innebär och för vilken typ av tjänster det kan användas.

RUT-avdraget är alltså ett statligt skatteavdrag som syftar till att göra hushållsnära tjänster – däribland flyttstädning och vanlig veckostädning – mer tillgängligt för fler. I praktiken innebär avdraget att du som till exempel köper flyttstädning får en skattereduktion på kostnaden för arbetet. Maximalt avdrag är 50%, vilket innebär att städtjänsten alltså bara kostar hälften så mycket mot vad den egentligen gör.

Villkor för att få RUT-avdrag för flyttstädning

Villkoren för att få skattereduktion enligt RUT är desamma oavsett vilken hushållsnära tjänst du köper. Avdraget är tänkt att vara tillgängligt för så många som möjligt, men det finns några grundläggande krav som måste vara uppfyllda. Mer detaljerad information om dessa krav finns att läsa på Skatteverkets hemsida, men i korthet är de:

  • Minst 18 år gammal
  • Bosatt i Sverige och obegränsat skattskyldig här – eller bosatt utomlands men väljer att skatta för förvärvsinkomster i Sverige
  • Du måste ha varit helt eller delvis bosatt i bostaden som ska flyttstädas
  • Arbetet ska faktureras
  • Flyttstädningen (eller annan hushållsnära tjänst) får inte utföras av en närstående
  • Du måste ha avdrag kvar att nyttja – maximalt RUT-avdrag är 50 000 kr per person och år

RUT-avdrag för flyttstädning – så fungerar det rent praktiskt

En av de bästa sakerna med RUT-avdraget är att det hela är väldigt enkelt för dig som kund. Du behöver nämligen inte göra någonting själv, annat än att anlita själva städfirman och betala fakturan för arbetet.

Anlitar du oss för en flyttstädning tar vi som städfirma hand om allt det administrativa kring själva avdraget. Vi ser till att alla uppgifter om tjänsten du köpt och vad den kostade kommer in till Skatteverket. På din offert ser du priset både före och efter RUT, och när din faktura kommer efter utfört arbete finns avdraget där redovisat och klart. Strax efter får du också ett meddelande från Skatteverket som bekräftar avdraget.

Krångligare än så är det faktiskt inte.

Än mer värt att ta hjälp av en städfirma

Att RUT-avdraget gjort stor skillnad för människors möjlighet att unna sig lite extra hjälp i vardagen är tydligt för oss som arbetar i en bransch med hushållsnära tjänster. Idag väljer majoriteten av alla som ska flytta att anlita en professionell städfirma att utföra jobbet, just eftersom det är så pass prisvärt.

Med hjälp av RUT-avdraget får du en professionell flyttstädning för halva priset av vad det egentligen kostar. Med all den tid du sparar på att slippa flyttstäda – och det dessutom för en väldigt överkomlig kostnad – finns egentligen ingen anledning att inte anlita en städfirma, eller vad säger du?

Är du på gång att byta bostad och önskar en offert på flyttstädning – givetvis komplett med summa för RUT-avdrag – är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till att göra din flytt lite smidigare och lite mer bekväm.

13 Jun 2022

BEGÄR EN GRATIS OFFERT IDAG

Ta kontakt med oss idag för att få ett fast pris på er tvätt av Flytthjälp. Vi finns på ett direktnummer alla vardagar och svarar på alla mejl inom några timmar.

Boka Flytthjälp